Ziel en Zakelijkheid: verbinding gevraagd!

Impressie coachruimteVrijdag 11 oktober vierde Confido z’n nieuwe kantoorruimte met een kantoorborrel. Tijdens deze borrel heb ik gepitcht samen met collega Ton de Gans van Jada Coaching. Hier volgt de tekst van onze gezamenlijke pitch.

In het bekende boek De Alchemist van Paulo Coelho gaat een herdersjongen op zoek naar een schat. De zoektocht gaat over landsgrenzen en brengt hem op bizarre plekken. Het verandert z’n leven en uiteindelijk blijkt de schat die hij zoch aan de wortels van een oude boom te liggen in zijn geboortedorp. Daar moet ik een beetje aan denken als ik hier met Ton de Gans sta om iets te vertellen over ziel en zakelijkheid. In twee zinnen: wij zijn op zoek gegaan naar vragen rond bezieling in de zakelijke sector, zelfs specifiek voor de bancaire sector. Wij willen die zoektocht de komende tijd met anderen voortzetten omdat we dichtbij huis iets menen gevonden te hebben.

Persoonlijk: ik coach nu een aantal jaren heel uiteenlopende soorten mensen. Van een directeur tot een politieman, een manager, een zelfstandige, een predikant. Heel verschillende coachvragen rond leiderschap, balans, vastlopen of juist een sterke ambitie om te groeien. Ton  coacht daarnaast ook regelmatig binnen de bankenwereld. Wat ons bezighoudt is dat wij allebei overtuigd zijn dat rond bezieling een sleutel ligt die nog weinig gebruikt wordt. Of bezieling is vaag en dus irrelevant, of het is privé. Wij zijn een zoektocht aangegaan en hebben materiaal verzamelt die ons aan het denken zet. Materiaal uit christelijke bronnen die we in onze cultuur feitelijk meedragen. Denk aan waarden, aan menselijkheid, goedheid – dat geplaatst in de situatie van bedrijven en ook juist banken is een spannende combinatie. We zitten in een tendens van regelgeving die sterker wordt, terwijl vanuit de zoektocht naar bezieling, de ziel achter alles wat je doet – er meer mogelijk is.

Twee korte voorbeelden. De Ziel aan Zet is een boek uit 2008 van de Amerikaanse hoogleraar Margaret Benefiel. Zij laat met talloze onderzoeken zien hoe het kan werken als aandacht voor de ziel achter de targets en cijfers komt. Organisaties en banken die hierin stappen zetten functioneerden beter en hadden meer impact op de samenleving.

Een ander boek is het recent verschenen boek van Hans Kwakman onder de titel Slow Banking. Hij pleit voor minder controle en meer in contact treden. Menselijkheid en relatie terugbrengen in de bankenwereld. Hij werkt dat ook uit op een manier die niet soft is.

‘Als cijfers heilig worden, verdwijnt de passie voor het vak of het product’.

Vanouds had een  bank als doel  ‘om de beste en mooiste producten aan te bieden’ te maken. Op een dag veranderde dat in ‘met mooie, goede producten en diensten een zo hoog mogelijk rendement behalen’. Nu wil die bank alleen nog een zo hoog mogelijk rendement behalen. Een actueel voorbeeld. Vul voor de bank als organisatie maar eens een zorginstelling, een scholengemeenschap in. Cijfermatige verantwoording van organisatieactiviteiten: het lijkt logisch. Maar: hoeveel organisaties zijn de afgelopen jaren niet afgedreven van hun kernactiviteit, van hun ambacht, van zichzelf? De voorbeelden zijn met vele aan te vullen: tussentijdse polls dicteren het politieke landschap. In de wetenschap gaat het om het produceren van grote aantallen onderzoekspublicaties, en is het onderzoeken van de werkelijkheid naar het tweede plan verschoven.

Ons gaat het om een evenwicht:  ziel EN zakelijkheid. Een balans tussen focus/cijfers/ doelen EN bezieling, passie voor je product of dienst en vertrouwen. Vertrouwen in het leiderschap van de organisatie. Vertrouwen in plaats van controle.

Daarom niet de cijfers als heilige koe, maar ziel en zakelijkheid. Cijfers en zingeving. En daarmee zijn cijfers niet hard en is bezieling niet soft: het zijn 2 kanten van dezelfde medaille.

Wat gaan we doen?

Eigenlijk heel simpel. Terugkeren naar de basisvraag: Waartoe zijn wie hier op aarde? De vraag stellen is simpeler dan een antwoord formuleren. Voor ons heeft een antwoord altijd elementen van de trits ik-jij-het grotere geheel in zich. Het is een hele uitdaging om je tot die 3 niveau’s te verhouden. Een hele uitdaging ook om daar een programma voor te ontwikkelen. We gaan dan ook allereerst luisteren. Luisteren naar het veld. Wat horen we? En vooral wat horen we niet? En waarom niet?

We stellen een programma op rond waarden, gecombineerd met het christelijke dat diep in onze cultuur gevestigd is. Leiderschap met ziel en zakelijkheid, benaderd vanuit de trits ik-jij-het grotere geheel.

Wie doet er mee?

3 gedachten over “Ziel en Zakelijkheid: verbinding gevraagd!

  1. I can see that your content probably doesn’t have much visits.
    Your posts are interesting, you only need more new visitors.
    I know a method that can cause a viral effect on your
    website. Search in google: Jemensso’s tricks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.